Tillbaka
Smörgåstårta med ren

Smörgåstårta med ren

12 portioner

Renfyllning

  • 100 g Polarica kallrökt renhack eller 150 g Wildea rökt renstek
  • 1 liten rödlök
  • 3 msk färsk persilja
  • 100 g pepparrotsfärskost
  • 50 g naturell färskost
  • 120 g smetana
  • 2 msk majonnäs
  • svartpeppar

Gurkafyllning

  • 1/3 gurka
  • 4 msk hackad gräslök
  • 150 g naturell färskost
  • 75 g creme fraiche
  • 0,25 tsk salt
  • 15 stora skivor fullkornsrostbröd

Fukta med

  • 1 dl svag grönsaksbuljong

Glasyr

  • 200 g färskost
  • 150 g creme fraiche

Dekorering

  • Wildea rökt renstek eller Wildea kallrökt renstek tunna skivor
  • 1 gurka
  • 1 lime
  • salladsblad
  • vattenkrasse
  • hornviol
  • björnbär
  1. Gör i ordning renfyllningen. Hacka rödlöken och persiljan. Blanda färskosten med smetana och majonnäs. Tillsätt renhack/renstek, rödlök och persilja, smaksätt med krossad svartpeppar.
  2. Gör i ordning gurkafyllningen. Halvera gurkan och skrapa bort kärnorna, skär i små tärningar. Hacka gräslöken. Blanda färskosten med creme fraiche. Tillsätt gurka och gräslök, smaksätt med salt.
  3. Skär bort kanterna på bröden. Lägg tre skivor bredvid varandra på en plastfolie. Fukta med brödpensel doppad i kall buljong. Bred på hälften av renfyllningen på de fuktade skivorna.
  4. Lägg på ett nytt lager bröd, fukta och bred på hälften av gurkafyllningen. Upprepa tills tårtan är fylld och lägg på de sista brödskivorna.
  5. Vik plastfolien tätt över tårtan och ställ in i kylskåp med en lätt tyngd (tallrik eller skärbreda) på. Låt dra i kylen till nästa dag
  6. Vid behov, jämna till kanterna och bred på färskost-creme fraiche glasyren.
  7. För dekorering passar jättebra t.ex. tunna resteksskivor som du kan rulla till rosor (som på bilden). Skär gurkan i tunna strimlor och rulla. Skär lime i tunna skivor. Dekorera tårtan med salladsblad, vattenkrasse, renrosor, gurkarullar, limeskivor, hornviol och björnbär.