Tillbaka
Älgytterfilé med ugnsrostad brysselkål och karamelliserade svartrötter

Älgytterfilé med ugnsrostad brysselkål och karamelliserade svartrötter

Tillangningstid 60 min | 4 portioner

  • 600 g Wildea Älgytterfilé
  • färsk timjan, salt och svartpeppar
  • 500 g svartrötter
  • saft av en citron
  • 250 g brysselkål
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk viltfond
  • 1,5 dl svarta vinbär, tinade
  • olja och smör till stekning

Strössel

  • 3 msk sesamfrön
  • 3 msk hasselnötter
  • 1 tsk malen koriander
  • skal av en citron
  1. Sätt ugnen på 110 °C.
  2. Putsa köttet och krydda med timjan, salt och svartpeppar.
  3. Rosta sesamfröna, hasselnötterna och koriandern till strösslet i en torr stekpanna. Låt svalna och hacka sedan grovt. Blanda med citronskalet.
  4. Skala svartrötterna under rinnande kallt vatten. Dela dem i ca 5 cm långa bitar, halvera dem och lägg dem i en skål med citronsaft så att de inte blir svarta.
  5. Skär bort roten på brysselkålsbladen. Ta bort blad som är lösa och dela sedan resten i halvor. Lägg dem i en bunke och häll över lite olja.
  6. Lägg in köttet i ugnen och stek tills innertemperaturen är 56 grader. Låt vila 30 minuter.
  7. Höj värmen till 225 °C. Lägg brysselkålen på en plåt och grädda i ca 20 minuter tills de är frasiga.
  8. Stek svartrötterna al dente i smör, ca 10 minuter, tills de är bruna. Tillsätt grädde och fond och låt koka ihop ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
  9. Stek köttet runt om i rikligt i smör i en het stekpanna. Skiva upp köttet och servera med svartrötter, kål, strössel och svarta vinbär.
Relaterad produkt
Relaterad produkt